صادرات نفت ایران هیچگاه صفر نمی گردد

به گزارش بلاگ پو، هر چه به زمان اجرای فاز دوم تحریم های نفتی امریکا علیه ایران نزدیک تر می شویم نگرانی ها از کاهش صادرات نفت ایران و به تبع آن کاهش درآمد ارزی کشور موجب می گردد تا به موضع نفت و دیپلماسی نفتی ایران به صورت ویژه تری نگریسته گردد؛ موضوعی که حتی با انتقادات تندی از سوی برخی از فعالان قدیمی و نمایندگان مجلس همراه است.

صادرات نفت ایران هیچگاه صفر نمی گردد

به گزارش خبرنگاران، اعتماد در ادامه نوشت: نگرانی از کاهش صادرات نفت و موضع ایران برای یافتن راه چارههای مختلف برای دور زدن تحریم ها در روزهای بعد از 14 آبان از دلایلی است که موجب شد تا در گپ و گفتی با سید مهدی حسینی معاون حقوقی وزارت نفت در دولت اصلاحات به دنبال پاسخ هایی حقوقی - نفتی برای آنچه در روزهای پساتحریمی ترامپ و پیش از آن صنعت نفت به آن احتیاج دارد، باشیم.

کمتر از سه ماه آینده فاز دوم تحریم های امریکا علیه ایران شروع خواهد شد و برخی از نمایندگان مجلس مدعی هستند که تیم فعلی وزارت نفت برای روزهای بعد از تحریم نفت ساخته نگردیده اند و نسخه ای اجرایی برای روزهای بعد از تحریم در وزارت نفت وجود ندارد. نگرانی از افت صادرات نفت ایران و از دست دادن مشتری های ثابت ایران موجب گردیده تا دیپلماسی نفتی ایران زیر سوال برود. با این نگاه موافق هستید؟

پیش از هر چیز باید این موضوع را از دیدگاه های مختلف آنالیز کنیم که یکی بحث حقوقی تحریم هاست. باید بدانیم که در درجه نخست بحث تحریم هایی که امروز امریکا علیه ایران وضع می نماید کاملا غیرقانونی است، چرا که خروج امریکا از برجام نیز خلاف کنوانسیون های بین المللی بود و در چارچوب نقض قوانین بین المللی روی داد. بر اساس کنوانسیون وین و بر اساس نامه ای که رییس دیوان دادگستری لاهه برای وزیر امورخارجه امریکا ارسال نموده بود به این کشور اعلام شد هیچ اقدامی انجام ندهند و چیزی را تغییر ندهند و منتظر نظر دیوان لاهه بمانند. طبق ماده 73 وین زمانی که کسی (کشوری) قصد خروج از معاهده بین المللی را دارد باید مراحلی را طی کند اما امریکا بدون طی این مراحل و به صورت غیرقانونی از معاهده بین المللی برجام خارج شد حتی در این ماده تاکید می گردد که کشور خارج شونده حق ندارد کاری کند که مانع برگشت مجدد به معاهده گردد بنابراین برقراری تحریم ها اقدامی غیرقانونی و مخالف منشور سازمان ملل متحد است که بازگشت امریکا به معاهده را ناممکن می نماید.

راه چاره مقابله با این اقدام غیرقانونی چه بود؟

یکی از کارهایی که می توانستیم انجام دهیم شکایت از امریکا بود که انجام شد اما متوجه نمی شوم چرا این شکایت در سکوت پیگیری می گردد و از سوی دولتمردان مانور خاصی روی این شکایت حقوقی انجام نمی گردد. در صورتی که باید پر سر و صدا شکایت خودمان را مطرح می کردیم تا در فضای سیاسی - بین المللی برای کشورهایی که می خواهند با ایران همکاری نمایند بدانند نگرانی از بابت تحریم ها وجود ندارد. در عین حال معین می شد که اگر ترامپ درصدد وارد کردن ضربه ای به ایران بود ضربه ای هم از شکایت حقوقی ایران به امریکا وارد خواهد شد. البته باید منتظر بمانیم تا رای دیوان لاهه نیز معین گردد و از این منظر نیز از فرصت پیش آمده برای گذر از تحریم ها استفاده می کردیم. چرا که قطعا در این میان برخی شرکت ها و کشورها به جهت فشارهای امریکا مجبور به ترک ایران هستند و برخی دیگر همچنان متحد ایران باقی خواهند ماند.

منظورتان خریداران نفتی ایران و کشورهایی است که مبادلات تجاری بالایی با ایران دارند؟

نکته ای که فراموش نکنید این است که در شرایط تحریم های نفتی هیچگاه صادرات نفت ایران به صفر نخواهد رسید و ایران برای فروش نفت خود مشتریان خاصی خواهد داشت. پس نگرانی از بابت به صفر رسیدن تحریم ها بی جهت است.

در شرایط فعلی ایران باید با توجه به فرصتی که پیش روی خود دارد از موقعیت های جدید استفاده کند. شاید نکته ای که برخی دوستان که تنها به فکر انتقاد هستند، توجه نمی نمایند فرصتی است که در حال حاضر پیش روی ایران است و در سال های 90 و 91 به جهت سراسری بودن تحریم ها مقابل ایران نبود.

تحریم های جدید تنها از سوی امریکا عیله ایران وضع خواهد شد نه از طرف کل دنیا. تحریم های قبلی تحریم های سازمان ملل بود و همه کشورهای جهان ملزم به رعایت آن بودند و به این جهت کار ایران برای مراوده تجاری با کشورهای دیگر بسیار دشوار تر از آن چیزی بود که امروز روی خواهد داد. به همین جهت امروز دولتمردان باید به فکر یارگیری های جدید باشند.در دور قبلی تحریم ها هیچ کشوری به لحاظ حقوقی و شرایط بین المللی اجازه همکاری با ایران را نداشت اما در همان شرایط هم ما توانستیم نصف میزانی که در سال های قبل تحریم نفت صادر می کردیم را صادر کنیم. یعنی هیچ وقت صادرات نفت ایران به صفر نرسید. امروز تحریم های جدید تحریم های امریکاست و یکجانبه، اتفاقا موضع گیری هایی که تاکنون از سوی دیگر کشورهای جهان انجام گردیده نیز کاملا به نفع ما است و نشان می دهد که در این شرایط ما بازارهایی آسیایی همچون چین، هند، ژاپن، شمال غربی اروپا، غرب اروپا و اتحادیه اروپا را با خود همراه داریم.

ممکن نیست اروپا در میانه راه تنهایمان بگذارد؟

اتحادیه اروپا به دلیل نوع برخورد و روشی که امریکا برای خروج از برجام انتخاب کرد و به نوعی رهبران اروپایی را تحقیر کرد در مقابل امریکا قرار گرفته اند و می خواهند محکم در کنار ایران باقی بمانند و حتی عنوان نموده اند که به برجام متعهد هستند و آن را اجرا خواهند کرد.

اتفاقا برخی از منتقدان می گویند اجرای برجام از سوی اروپا الزامی ندارد و ممکن است اروپایی ها هم دوست ایران در روزهای دشوار نباشند.

این مشکل از جایی نشات می گیرد که هیچ کس مفاد برجام را نخوانده است و همه به صورت کلی نظر می دهند. هیچ کس بطور شفاف نمی داند وقتی اروپا اعلام می نماید که می خواهد برجام را اجرا کند یعنی چه و چه کاری می خواهد انجام دهد؟ این را قبول دارم که اروپایی ها در ماه های پس از برجام و در دوره اوباما خوب عمل نکردند اما در حال حاضر شرایط فرق نموده و چون اروپا به خاطر نوع برخورد ترامپ، حس تحقیر شدن دارند ما می توانیم از این فرصت استفاده نموده و با یارگیری مناسب از اروپایی ها منافع خودمان را گسترش دهیم . طبق معاهده برجام هم ما، هم اتحادیه اروپا و حتی امریکا یک سری وظایفی معین داریم که باید به آنها پایبند باشیم. این وظایف همه بخش ها را شامل می گردد؛ از مسائل بانکی و انرژی گرفته تا سرمایه گذاری. حتی بخشی از این معاهده تحریم های قبلی امریکا را نیز نقض می نماید و امریکا را موظف می نماید که در ایران در بخش نفت و گاز و پتروشیمی سرمایه گذاری کند. به این ترتیب و به استناد برجام تحریم ایرسا که سرمایه گذاری در ایران را تحریم می نماید لغو می گردد. این یکی از شاهکارهای برجام است که هیچ کس تبلیغ خاصی روی آن ننموده است. در حقیقت برجام ایرسا را از بین برده است.

banima.ir: مجله گردشگری و مسافرتی بانیما

chinaro.ir: مجله گردشگری چین، سفر به پکن، شانگهای هانگزو

منبع: خبرگزاری ایسنا
انتشار: 9 مهر 1400 بروزرسانی: 9 مهر 1400 گردآورنده: blogpo.ir شناسه مطلب: 486

به "صادرات نفت ایران هیچگاه صفر نمی گردد" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "صادرات نفت ایران هیچگاه صفر نمی گردد"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید